Kraaijvanger

Het is een uitdaging om voor een collega-bureau een gedeelte van hun huisvesting te ontwerpen. De opdracht behelst een nieuw entreegebied voor het architectenbureau Kraaijvanger • Urbis dat in samenwerking met Dirk Jan Postel is gerealiseerd. Vroeger bestond de entree van het gebouw op het GWL terrein in Rotterdam vooral uit afgesloten kantoren, terwijl de ruimtes nu heel transparant zijn geworden met een helder karakter.

Door de nieuwe openheid van het entreegebied zijn extra zichtlijnen ontstaan en over de breedte worden verschillende functies visueel met elkaar verbonden. Een glazen tochtportaal met vitrines wordt aan weerszijden geflankeerd door een receptie, postkamer, wachtruimte, bibliotheek en een moderne vergaderruimte. Deze vergaderruimte kan verduisterd worden en is ook geschikt gemaakt voor presentaties en video conferencing.

De zone van het entreegebied staat ook in verbinding met de werkvloer in de grote hal van het gebouw. Een langgerekte kastenwand biedt verschillende doorgangen en doorkijkjes en tegelijkertijd verhult deze een betonnen constructie. Medewerkers van het bureau hebben met behulp van hun vingerafdruk toegang en gasten kunnen eerst aan de receptie worden ontvangen. Tot slot geeft de vloerafwerking van Artoleum een warme en natuurlijke uitstraling aan de nieuwe entree van het Rotterdamse architectenbureau.

Opdrachtgever
Kraaijvanger Urbis
Locatie
Rotterdam
Oplevering
April 2009
Aannemer
Jongekrijg
PDF