Nederlands-Vlaams Instituut

Het Nederlands-Vlaams Instituut in Caïro is gelegen op het eiland Zamalek in het centrum van de Egyptische hoofdstad. Het faciliteert onderzoekers, docenten en studenten die informatie zoeken over bijvoorbeeld egyptologie, archeologie en/of de Arabische taal. Het instituut fungeert als een wetenschappelijke ambassade en is gehuisvest in een koloniaal pand dat eigendom is van de Universiteit Leiden. De afgelopen jaren heeft het gebouw een volledige facelift gekregen, waarbij moest worden voldaan aan alle hedendaagse Nederlandse normen. Het pand is eerst ingemeten en uitgetekend in 3D volgens de BIM-methode.

Het ontwerp grijpt terug op de basisstructuur van het gebouw en de functies zijn op een heldere manier over de verdiepingen verdeeld. Het souterrain is toegankelijk via een nieuwe ingang en huisvest de docentenkamers en onderwijsruimtes. Op de begane grond is de bibliotheek opengebroken en is een representatieve ontvangstruimte ontstaan. Op de eerste verdieping zijn zes comfortabele kantoorruimtes, een moderne vergaderruimte en en een grote keuken en nieuwe toiletten gerealiseerd. De gastenverblijven bevinden zich op de tweede verdieping en op het dak zijn in de stijl van het gebouw faciliteiten aangelegd voor evenementen en recepties. Vanaf daar is ook een nieuw vluchttrappenhuis te bereiken.

Het buitenterrein is ook ingericht. Daar is de nieuwe portiersloge geïnspireerd op Nederlandse, Vlaamse en Egyptische thema’s. Wanneer het donker is verlicht de portiersloge het terrein als een lantaarn. Hiervoor zijn verschillende lichtstudies gedaan en varianten getest voor het patroon van perforaties in de bronskleurige gevelelementen. Een bestaande boom is opgenomen in dit ontwerp. De receptie en de bar op het dakterras zijn gematerialiseerd met bedrukte witte en oranje scherven. Het mozaïek dat is ontstaan verwijst naar de archeologie, Nederland en organisaties die bij het instituut betrokken zijn.
Met de voltooing van het ontwerp is het gebouw in ere hersteld.

 

 

Opdrachtgever
Vastgoedbedrijf Universiteit Leiden
Locatie
Caïro, Egypte
Oplevering
December 2011
PDF